Rondleiding User Guide
De grafiek toont van l.n.r. de gemeten frequenties en hun amplitude (signaalsterkte). Je ziet je eigen zenders en stoorzenders zoals DVB-T. Markers (zie 5) helpen je bekende signalen te "taggen" en zo nog sneller het spectrum "te lezen"
De "Pointer" op het scherm toont de exacte frequentie en de bijbehorende Actuele gemeten signaalsterkte, de Piek waarde (als die geactiveerd is), en de Archive waarde. Zo kunnen direct drie signaalsterktes op die frequentie met elkaar vergeleken worden
Navigeren:
Je kunt in het spectrum inzoomen en daarna schuiven. Op een Touch Device is dit Pitch & Swipe, met een muis [Click&hold, Drag].
De Reset Zoom buttom linksboven zoomt weer uit naar het gehele geselecteerde spectrum
De grafiek kan meerdere soorten "scans" of "traces" tonen. Rechtsboven via de Legenda kun je deze aan/uit zetten. Om een Delta-trace te tonen moet altijd eerst een keer de referentie worden "gereset", en een Archive moet eerst worden geselecteerd.
Actual (oranje): de huidige "real-time" spectum scan (ook wel "trace" genaamd).
Peak (rood): de hoogst gemeten waarde van alle scans samen, sinds de laatste Peak Reset
Delta (blauw): het verschil tussen de huidige real-time scan en een scan van een eerder moment. Zie ook "9: Delta Trace.
Archive (paars): je kunt tot 6 maanden terugkijken naar eerdere scans. De eerste 24 uur zijn alle scans beschikbaar, na 1 dag worden er minuut gemiddeldes gemaakt, na 2 dagen worden er uur gemiddeldes gemaakt.
Hier bepaal je de start en stop frequentie van de gewenste scan, van 150MHz tot 2700 MHz. Een paar interessante gebieden: tot 300MHz is de VHF, dan 470-694 MHz (belangrijkste UHF deel voor draadloze mics, IEM, IFB's én DVBT). 736-754 MHz: de intergap van 5G, 823-832 MHz: de Intergap 4G.
Hoe groter de scan, hoe langer deze duurt. De nauwkeurigheid blijft altijd behouden, deze is 25kHz! De maximale span is 1500 MHz. Onder de instellingen wordt de totale "span" (breedte) getoond, en een inschatting van de scan-snelheid (ofwel de verversingstijd).
Onder Y-Axis kun je de gewenste meeteenheid instellen: dBm of dBμV, én of je de schaal automatisch wil laten meeschalen.
De Delta Treshold setting bepaald hoeveel een nieuwe scanwaarde moet afwijken van de referentie scan, voordat hij een afwijking signaleert. Dit helpt om onnodige signalering te blokkeren, en bij serieuze afwijkingen deze gelijk te laten opvallen.
Markers helpen je bekende signalen te "taggen" en zo nog sneller het spectrum "te lezen". Onder aan het scherm kun je straks de markers aan/uit zetten, hier onder deze knop linksboven op het scherm worden Markers ingevoerd. Markers voer je in als "spot frequentie" (vul alleen de start-frequentie in), ofwel als "gebied" (vul ook een eindfrequentie in, bv voor een DVBT zender die je wilt markeren). Geef markers een eigen kleur, en wijs ze aan als Venue of als Private marker:
Venue Markers zijn markers die horen bij de betreffende RF Scout node op die locatie. Elke gebruiker kan voor zichzelf deze markers aan/uit zetten (zie verder onder 6). Typisch gebruik zijn markeren van bekende stoor- of huis zenders.
Private Markers zijn de eigen markers van de gebruiker, ongeacht op welke RF Scout je ingelogd bent. Andere gebruikers hebben hun eigen Private Markers. Typisch gebruik zijn de eigen zenders, of andere frequenties of
Venue Markers zijn markers die horen bij de betreffende RF Scout node. Elke gebruiker kan deze markers zelf aan/uit zetten. Typisch gebruik zijn markeren van bekende (stoor) zenders in de buurt (DVBT-kanalen in de regio, de Reportagezender van de lokale omroep, de bekende storing van de LED schermen etc), of zenders/intercoms "van het huis" die je altijd kunt verwachten.
Private Markers zijn de eigen markers van de gebruiker, ongeacht op welke RF Scout je ingelogd bent. Typisch gebruik zijn de eigen zenders of andere specifieke frequenties of frequentiegebieden die voor jou van belang zijn.
MHz of TV kanaal? Beide termen worden door elkaar gebruikt om frequenties te benoemen, dus staat er aan de onderzijde van de grafiek altijd de exacte frequentie in MHz, maar met de "TV Channel Layover" zie je ook bovenaan gelijk in welke TV band* dat dan is. Ook deze functie kun je per gebruiker zelf aan/uit zetten.
*op basis van de Europese TV kanaal indeling van 8 MHz
De Delta Trace geeft het verschil tussen de Realtime scan en een "vastgeklikte" referentie scan. Deze laatste wordt bepaald door de knop "Set Delta", waarbij de exacte datum en tijd van die basis-scan vermeld staat.
Klinkt als een eenvoudige feature, maar het is een zeer krachtige functie! Een strakke blauwe lijn? Dan is alles zoals verwacht. Elke afwijking (een zender die er had moeten zijn maar er niet is, of andersom een zender die je niet verwachte maar er nu wel opeens is) springt direct in het oog: een piek omhoog = er een frequentie "bij" is gekomen. Een paaltje naar beneden betekend dat er een frequentie is verdwenen.
Gecombineerd met Markers heb je een uitermate krachtige set om je hele systeem in de gaten te houden!
tip: De grafiek tonen kun je rechtsboven via de Legenda aan/uit zetten.
tip: ENG ploegen zijn makkelijk te herkennen als die binnen komen lopen.
tip: de minimum hoeveelheid verschil dat er nodig is om een verschil toonbaar te maken kan worden aangepast in de Settings (#4)
Exact wat het is: een grafiek van steeds het hoogst gemeten nivo per frequentie sinds de laatste 'reset". Met moment dat je het laatst de Reset hebt uitgevoerd staat eronder.
De grafiek tonen zelf kun je rechtsboven via de Legenda aan/uit zetten.
Archive (paarse strace). Je kunt tot 6 maanden terugkijken naar eerdere scans. De eerste 24 uur zijn alle scans beschikbaar, na 1 dag worden er minuut gemiddeldes gemaakt, na 2 dagen worden er uur gemiddeldes gemaakt.
Full-Range Scans
Met regelmaat wordt een zgn Full-Range scan gemaakt. Dit gebeurt altijd snachts ergens rond 03:00-04:00. Deze full range scan is beschikbaar om naar te kijken met de gedachte hoe het spctrum er daar uit ziet als de venue "in rust" is. De "Full-Range" scan is slechts een indicatie: de resolutie is 50kHz (ipv 25) en er bestaat praktisch gezien geen antenne die nauwkeurig van 15MHz tot 2700 MHz werkt. Houd bij de interpretatie van de Full-Range scan dit in je achterhoofd! Maar het is wel een handige tool om een eerste globale indruk te krijgen.
RF|Scout is een multi-user, multi-node applicatie. Als je toegang hebt (gekregen) tot meerdere Nodes kun je hier kiezen naar welke node je wilt kijken. Als je meerdere vensters opent kun je zo meerdere nodes tegelijk bekijken.
Achter de node zie je ook gelijk de Offline/Scanning status.
Klik op de Gebruikers naam en vind een kort menu voor ondermeer maken van Exports, gegevens van de Nodes waar je toegang toe hebt én waarvandaan je Hotlinks uitnodigingen kunt versturen, je eigen Profiel gegevens en Log out.
Exports
Op dit moment zijn exports mogelijk als plaatje (PNG bestand), als CSV bestand (real time data) of als CSV-Peak. Via Exports kan de werkelijke scandata van RF|Scout worden geimporteerd in programma's als Shure's Wireless Work Bench*, om daarin dan een frequentieplan op te stelllen op basis van jouw apparatuur en voorkeuren.
* Sennheiser WSM, PWS IAS, Intermod Assist e.a. worden getest.
My nodes en HOTLINKS!
Onder My Nodes vind je nadere informatie over de betreffende Node(s) inclusief wie er als vaste gebruiker geregisteerd zijn. Als Admin kun je hier voor totaal 5 vaste gebruikers de toegang beheren.
Hotlinks zijn een tijdelijke toegang tot die node. Er kunnen steeds tot 3 Hotlinks worden uitgegeven, ieder voor maximaal 7 dagen. Denk aan een gast-technicus die volgende week op bezoek komt, en waar je de komende dagen hem tijdelijk toegang geeft om zijn zender setup voor te bereiden op basis van werkelijke data van jouw locatie .
Vul haar/zijn emailadres in, geef aan hoe lang je toegangsrechten wilt geven (max 7 dagen) en verstuur! Hij krijgt een link in zijn email:
Disclaimer: RF|Scout is in ontwikkeling. AEM behoudt zich het recht voor op ieder moment besproken features of ander aspecten aan RF|Scout te wijzigen, te laten vervallen, uit te stellen, af te splitsen, te verbeteren of uit te breiden :-) Aan deze pagina of andere uitingen rond RF|Scout kunnen geen rechten worden ontleend.