Simteq digital surround system

Simteq produceert onderdelen en systemen voor civiele flight simulators voor professionele vliegopleidingen. Voor de Airbus A310 en de Boeing 737 traningssimulatoren ontwierp AEM een digitaal multi channel surround systeem op AVB basis. Door dit systeem wordt de beleving in de simulatoren nog intenser en vergelijkbaar met praktijk situaties. Het hele AVB systeem wordt aangestuurd door externe triggers, afkomstig vanuit de flightsimulator.

 
In het blad AV & Entertinment magazine stond een interessant artikel over AVB en het gebruik er van:
Audio Video Bridging (AVB) is op de keper beschouwd een paraplu voor nieuwe augmented IEEE-standaards bij het gesynchroniseerd realtime verspreiden van audio- en videomedia over Ethernet. AVB rekent op het LAN en ook bij WiFi af met synchronisatieproblemen, frame loss, onbetrouwbare bezorging en kopzorg over het netwerkmanagement bij de provider / broadcaster. Een veelbelovende (live) production-standaard die snel zijn weg vindt in zowel de AV-industrie als consumer electronics.

Ethernet heeft zich opgeworpen als het standaard-netwerk voor de distributie van audio en video. Met overdrachtssnelheden van 1 tot (potentieel) 10 Gigabit per seconde of hoger - in de nabije toekomst zelfs 40 en 100G - vormen zelfs 4-8K en Full HD 3D qua capaciteit en bandbreedte geen enkel probleem meer. Voorwaarden zijn wel goed netmanagement, de juiste synchronisatie tussen talkers en listeners, het sluiten van afspraken over het gebruik van de verschillende transportlagen en compatibele devices.

MEER DEVICES
De IEEE gestandaardiseerde Audio Video Broadcasting (AVB)-normering 802.1 voorziet sinds 2012 prima in deze gebruikerseisen. Dat betekent een veelbelovende toekomst voor grootschalige distributie van AV-content over meerdere kanalen en in de hoogste resolutie zonder veel kopzorgen voor de provider/netwerkbeheerder. AVB is zowel geschikt voor overall videoproduction, broadcasting en in de cloud als meer besloten distributiecircuits bij evenementen over de Ethernet-kabel en via de juiste switchers en routers ook draadloos (WiFi) op locatie. Naast de toepassingen in de AV-industrie vindt AVB ook snel zijn weg naar healthcare, de luchtvaart, consumer electronics, auto-industrie en fabrieksproductie. Er komen steeds meer AVB - gecertificeerde devices op de markt die relatief snel en eenvoudig in het AV-LAN zijn te integreren.

WAAROM AVB KIEZEN?
Er zijn diverse redenen om voor AVB 802.1 als standaard voor het distribueren van AV-media over Ethernet te kiezen. Als eerste echt Nederlands reden: het besparen van kosten. De bekabeling is gewoon standaard Cat 5 en (nog in ontwikkeling) draadloos ongecompliceerde WiFi voor de signalen die een lagere bandbreedte nodig hebben. Plug and play maakt de installatie simpel en weinig arbeidsintensief. Daar het AVB-netwerk na het instellen van het softwareprotocol zelf de distributie afhandelt en fijn afstemt (tuning) is weinig menselijke monitoring en controlling nodig. Het AVB-LAN is ‘scalable’ en valt gemakkelijk uit te breiden qua omvang en capaciteit. In de nabije toekomst zullen de kosten ook lager zijn. Voor het in bedrijf houden is geen hoge mate van expertise nodig. Migratie naar andere en toekomstige applicaties is niet moeilijk.
De verbetering op het gebied van distributiekwaliteit is reden twee. Genoemd is al de accurate en heel precieze synchronisatie van AV-signalen. Een andere kwaliteitsfactor is de zogenaamde ‘traffic shaping voor mediastreams’. AVB modificeert het dataverkeer optimaal naar de gestelde eisen voor aanbod en vraag. Dit zowel op het gebied van content, type signaal, drukte, het herkennen van geïmplementeerde hardware (switchers, devices voor talking en listening) wel of niet participerend, toegangscontrole en het automatisch bijsturen in geval van problemen. Andere belangrijke specificaties: je kunt zelf een arbitrair aantal klokdomeinen voor mediadistributie instellen. Bijvoorbeeld verschillende tijden voor nieuws, sport, films, shows, documentaires, musicevents etc.
In de praktijk blijkt AVB een robuust AV-netwerk zonder veel kopzorg te zijn en dat spreekt aan.

De techniek is inmiddels rijp voor evenementen en broadcasting en de ondersteuning vanuit de industrie vrijwel rond. Dit compleet met een eigen AVnu-alliantie. Audio heeft het voortouw al gepakt.
Audio Electronics Mattijsen maakt al bij diverse projecten met succes gebruik van dit flexibele systeem. Video zal spoedig volgen. Interessant zijn ook de AVB-ontwikkelingen bij auto-automatisering (automotive), consumer electronics in het smart home en onderwijs.

Nieuwsflits

Nieuwe producten tijdens de IBC 2017 - ...

IBC Locatie Audio avond 15-09-17 - 19:30 ...

AEM vertegenwoordigt al weer 15 jaar Meyer ...

Pieterskerk Leiden kiest voor Meyer Sound ...

Black Friday Sale 25-11 aanbiedingen en ...

IBC Locatie Audio avond - 9 september ...

Nieuws archief  

Doorzoek nieuwsarchief

Meld u aan voor onze Nieuwsflits