AEM frequentie management tijdens inhuldiging 30 april 2013

inhuldiging techniek

Kunnen we in ons land nog honderden zenders tegelijk in de lucht zetten voor een groot internationaal evenement? De inhuldiging op 30 april heeft bewezen dat het met moeite kan. Als iedereen meewerkt en het totaalbelang inziet én als de (politieke) wil van regelgevers en van grote frequentiegebruikers zoals defensie aanwezig is.

Agentschap Telecom heeft het druk gehad met de inhuldiging op 30 april in Amsterdam. Tientallen nationale en internationale nieuwsmedia deden live verslag van de inhuldiging en er waren talloze draadloze camera's, bewakingssystemen, portofoons en intercomsystemen in gebruik. Het spectrum was op deze dag wat anders verdeeld dan normaal, want Agentschap Telecom wilde de beschikbare frequentieruimte zo efficiënt mogelijk benutten. Uitzonderlijk was dat extra ruimte voor PMSE-toepassingen werd vrijgemaakt in banden die normaal door andere diensten worden gebruikt. T-Mobile en Defensie leenden op verzoek van het agentschap frequentieruimte uit aan de media. Zo kreeg de NOS extra mogelijkheden voor draadloze intercom en camera's. Een tweede bijzonderheid was dat het 4G-netwerk rond 800 MHz op 30 april niet op de scope te zien was. De telecombedrijven hadden tijdelijk hun 4G-netwerken uitgeschakeld, zodat draadloze microfoons (mogelijk voor de allerlaatste keer!) in de 800 MHz band konden werken. De telecomproviders hebben eveneens de 2,1 GHz en 2,6 GHz vrijgemaakt, zodat meer ruimte ontstond voor draadloze camera's. En ook Defensie gaf toestemming om bepaalde draadloze camerafrequenties te gebruiken. Kortom, de live uitzendingen door de publieke omroep werden op deze dag als zeer belangrijk beoordeeld, niet alleen voor de kijkers maar ook voor de openbare orde en veiligheid.

Politieke wil

Het goede nieuws van de inhuldigingsdag is dat ruimte werd gemaakt voor PMSE - het belang werd kennelijk ingezien. Het slechte nieuws is dat er uitzonderlijke maatregelen nodig waren. Anders zou het nooit gelukt zijn om de uitzendingen rond dit evenement überhaupt te realiseren en zeker niet op het niveau dat we van de Nederlandse omroepen gewend zijn. Eric Pierens, bestuurslid van PMSE en werkzaam bij DutchView, werkte op 30 april samen met de publieke omroep NOS. "Deze dag was totaal gecoördineerd en het belang ervan was voor iedereen duidelijk. Geweldig dat we zoveel medewerking hebben gekregen van alle partijen. Maar wij verzorgen regelmatig uitzendingen in een vergelijkbare situatie, zoals de finale van de Europa League in Amsterdam, ook weer met heel veel buitenlandse omroepen. Het zou mooi zijn als we dan ook op die vanzelfsprekende medewerking konden rekenen. Voor ons is het een dagelijks gegeven om met helikopters, draadloze camera's en honderden zenderkanalen in de lucht te zitten. Dit gebruik neemt alleen maar toe, terwijl de beschikbare frequentieruimte steeds kleiner wordt. Dit kan niet eindeloos doorgaan! Als men wil dat we dit soort technisch hoogstaande programma's blijven maken, dan moeten we genoeg frequentieruimte houden, ook op dagen dat er geen inhuldiging is. De politiek zou zich daar meer om mogen bekommeren."

Frequentiemanagement

De inhuldigingsdag heeft ook weer laten zien hoe extreem belangrijk frequentiemanagement is. André Rotgans van de NOS maakte samen met Agentschap Telecom de frequentieplanning voor het evenement. Dat heeft de kans op storingen aanzienlijk verminderd, waardoor op de dag zelf minder ingegrepen hoefde te worden. Op 30 april controleerde Agentschap Telecom intensief in Amsterdam en werden mensen er zo nodig op gewezen dat ze niet de juiste apparatuur, frequentie of vergunning gebruikten. Eric Pierens: "Het kost steeds meer energie om alle frequenties te coördineren. Het plan voor de hoogvermogen zenders was twee weken van tevoren klaar, maar voor laagvermogen apparatuur zoals draadloze microfoons moet je tot op het laatst bijsturen."

Dat bleek wel op het Museumplein, waar Daniel Kee van Audio Electronics Mattijsen het frequentiemanagement deed. In overleg met de opdrachtgever was in het persprotocol opgenomen dat zenders voor ENG-ploegen niet waren toegestaan, en dit werd bij het accrediteren nog eens gememoreerd. newscrewaemEen uur voor aanvang van André Rieu kreeg hij een stortvloed van ENG-sets (Electronic News Gathering) op het plein te verwerken omdat alle journalisten op hetzelfde moment besloten naar de internationaal bekende Rieu te gaan. De niet-geaccrediteerde ENG-ploegen die met een zender rondliepen werden hierop aangesproken. Een ervan bevond zich bij de FOH-positie en gebruikte de frequentie van André Rieu zelf. Uiteindelijk gingen alle kanalen ongestoord de lucht in.

Een belangrijke les van 30 april vindt Eric Pierens dat partijen moeten samenwerken als we dit soort evenementen nog willen organiseren. Als voorbeeld noemt hij time sharing tussen gebruikers. "Frequenties die 's ochtends in de Nieuwe Kerk zijn gebruikt, waren dankzij de goede coördinatie 's avonds beschikbaar op het Museumplein." Belangrijk bij hoogvermogen zenders is dat iedere gebruiker het vermogen beperkt tot zijn eigen gebied en tot wat echt nodig is. "Frequenties kunnen efficiënter gebruikt worden als we voorkomen dat we bij onze buurman naar binnen blazen."

Cijfers over de inhuldigingsdag
De cijfers over 30 april van de publieke omroep NOS laten goed zien hoe groot dit evenement was. Deze dag heeft de NOS 2 miljoen euro gekost. Voor dat geld maakten 500 NOS-medewerkers in totaal 18 uur live televisie en 27 uur live radio. Inkomsten waren er ook: een reclamespotje op 30 april kostte bij de STER maximaal 45.000 euro per halve minuut.

De NOS zette 160 camera's in, 13 satellietwagens, 4 motoren met draadloze camera, 1 helikopter en 1 vliegtuig.Door heel Amsterdam kwamen daar nog 24 draadloze intercomkanalen bij, 15 draadloze cameraverbindingen en een DVB-T zender.

Rondom de Dam waren meer dan 30 draadloze microfoons operationeel, 5 oortjessystemen, 28 kanalen voor intercom, 7 wandelzenders en 3 draadloze camera's, waaronder een draadloze cable cam.

Bij de rondvaart op het IJ waren meer dan 120 frequenties in gebruik voor microfoons en in-ear systemen, 30 portofoonkanalen, 8 wandelzenders, en 1 DVB-zender voor videoschermen. Voor het concert aan het IJ van Armin van Buuren en het Koninklijke Concertgebouworkest waren 15.000 kaarten beschikbaar.

Bron: PMSE

 

 

 

 

 

Nieuwsflits

Nieuwe producten tijdens de IBC 2017 - ...

IBC Locatie Audio avond 15-09-17 - 19:30 ...

AEM vertegenwoordigt al weer 15 jaar Meyer ...

Pieterskerk Leiden kiest voor Meyer Sound ...

Black Friday Sale 25-11 aanbiedingen en ...

IBC Locatie Audio avond - 9 september ...

Nieuws archief  

Doorzoek nieuwsarchief

Meld u aan voor onze Nieuwsflits